Германия ще отпусне над 7 млрд. евро военна помощ на Украйна през 2024

...
Германия ще отпусне над 7 млрд. евро военна помощ на Украйна през 2024
Коментари Харесай

Над 7 милиарда евро: Германия увеличава помощта за Украйна

Германия ще отпусне над 7 милиарда евро военна помощ на Украйна през 2024 година, а не 4 милиарда, както беше планувано по-рано. Това бе доказано след телефонен диалог на немския канцлер Шолц с президента на Съединени американски щати Байдън, пише Deutsche Welle.
През 2024 година Германия ще даде военна помощ за Украйна за 7 милиарда евро, удостовери пресслужбата на немското държавно управление след извършен телефонен диалог на канцлера Олаф Шолц с американския президент Джо Байдън. Това значи съвсем двойно нарастване на немската помощ, която за тази година трябваше да бъде на стойност 4 милиарда евро.
Американският президент и немският канцлер са изразили убеждението си, че „ има нужда от по-нататъшна финансова, военна и филантропична поддръжка за Украйна ", защото тя продължава да се пази от съветската експанзия, съобщи държавният представител Щефен Хебещрайт. Двамата водачи са разискали също и ситуацията в Близкия изток, където продължава израелската военна интервенция против терористичната формация Хамас в линията Газа, а Иран нанесе удари с ракети и дронове по обекти в Ирак, Сирия и Пакистан.
Германия е отпуснала дотук 6 милиарда евро за Украйна
САЩ и Германия са водещи по мярка на помощта, предоставена на Украйна от началото на пълномащабната съветска инвазия. От 24 февруари 2022 година до момента Берлин е дал на Киев военна помощ на стойност към 6 милиарда евро. Наред с другото, Германия е доставила на Украйна танкове " Леопард ", системи за противовъздушна защита IRIS-T и ракети за тях. Германското държавно управление разисква разширението на военната си помощ и с крилати ракети „ Таурус ".
Още предишния ноември стана ясно, че германското държавно управление ще удвои размера на военната си помощ за Украйна през 2024 година. Така Германия ще усили разноските си за защита до 2,1% от своя Брутният вътрешен продукт и ще извърши условията на НАТО.
Според оценка на Германския институт за международна стопанска система в Кил САЩ са отделили към 44 милиарда евро за военна поддръжка на Украйна до края на 2023 година, преди военната помощ за Киев да бъде краткотрайно спряна при започване на 2024 година поради различия в Конгреса сред републиканците и демократите. На 6 януари " Ню Йорк Таймс " заяви, че Съединените щати скоро ще спрат да доставят на Украйна ракети за системите за противовъздушна защита " Пейтриът ".
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР